Florawerkgroep

De florawerkgroep brengt sinds 1990 planten en landschapselementen in de gemeente Boxtel in kaart. Zij bestaat uit een groep enthousiaste mensen die tussen april en augustus samen het veld in trekken.

De groep werkt in "projecten" en ieder jaar worden er 5-10 onderzoeken en excursies georganiseerd. Een paar voorbeelden van projecten zijn:

Het meerjarenproject "KM-hokken": dit is uitermate geschikt voor mensen die nog niet zoveel weten van planten maar dat wel graag willen leren: hierbij zetten we een vierkante KM uit en lopen we alle landschapselementen af. Iedere plant wordt genoteerd en zeldzamere planten worden op kaart gezet en/of van GPS-codes vorzien. Als we een plant niet kunnen thuisbrengen determineren we in het veld wat het zou kunnen zijn. De onderzoekgegevens worden vervolgens gebruikt in gesprekken met de gemeente Boxtel als advies bij landschapsveranderingen

Inventarisatie Kampina: tussen 2002 en 2005 heeft de florawerkgroep het hele heidegebied van de kampina voor Natuurmonumenten nauwkeurig in beeld gebracht en het basisrapport voorzien van beheersadviezen om de natuur verder te bevorderen. Eens in de 5 jaar lopen we de meest interessante plekken nog een keer na om te kijken of het gebied ook inderdaad nog steeds verbetert qua soortenrijkdom

Regelmatig inventarisaties van nieuw ontwikkelde gebieden zoals Banisveld, omgeving Smalwater, de koeienwei bij het waterschap in Boxtel, de Dommelarm in Boxtel. ook hier worden de gevonden planten gebruikt om mee te denken over beheer met de beheerders (Natuurmonumenten, Gemeente Boxtel, Waterschap)

Dommelbind; dit unieke initiatief van enkele Boxtelse burgers wordt intensief door de florawerkgroep bijgehouden. De beheersmaatregelen die zijn ingesteld laten in een verrassend tempo zien hoe snel de natuur zich herstelt als de juiste maatregelen worden getroffen

De gegevens worden vervolgens uitgewerkt in kaarten en rapporten zodat beheerders ermee verder kunnen. Je vindt een paar voorbeelden op deze pagina.

Content flora 1 A Content flora 2 A

En ieder jaar gaan we op excursie naar een "ander"  gebied (meestal buiten het Boxtelse) om eens wat andere soorten planten te zien en onze kennis uit te breiden.

Kortom: of je nu net begint met planten of al een "expert"  bent: voor ieder is er wat te leren en te genieten. En wat we vinden wordt ook nuttig gebruikt om de natuur in de omgeving van Boxtel weer een beetje mooier te maken voor het nageslacht!

Op de website van de natuurwerkgroep Boxtel kun je onder "activiteiten"  altijd opzoeken wanneer we de natuur ingaan, waar we hoe laat verzamelen en wat je eventueel mee zou moeten nemen (fiets/laarzen etc.)

Coordinator:
Joost van Rooij  0411 68 36 87

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Kaart 1 B Kaart 2 B

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!