Beheergroep Dommeldal

De werkgroep Beheergroep Dommeldal beheert een "kudde" van drie tot vijf Hooglanders aan de oever van de Dommel. De werkgroep bestaat uit zeven leden, die allen de nodige affiniteit met koeien hebben. De gemeente Boxtel is eigenaar van de grond en faciliteert het project met praktische zaken zoals afrastering en een maaiprogramma.

Stichting Taurus is eigenaar van de koeien. Deze stichting heeft zijn thuishaven in Keent (bij Ravenstein) aan een grote arm van de Maas waar zij vele koeien van verschillende rassen en paarden beheren. Doelstelling van deze stichting is, in samenwerking met Rewilding Europe, het uitgestorven oerrund terug te brengen in Europa onder de klinkende naam TaurOs. Nadere informatie hierover is te vinden op de website www.stichting taurus .

De beheergroep Dommeldal is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken waarbij de veiligheid een belangrijke plaats inneemt. De leden van de werkgroep voeren het wekelijkse   toezicht uit en houden de gezondheid van de dieren in de gaten. Daarnaast wordt zwerfvuil opgeruimd en er wordt gekeken of er geen schade of vernielingen zijn aangericht.

Op dit moment lopen twee koeien en een jonge stier in de wei. Het is al weer twee jaar geleden dat we een kalfje hebben mogen begroeten. Drie koeien is op dit gebied naar onze mening wel het maximum aantal omdat anders de ruimte en ontwikkeling van de biodiversiteit in het geding komt. Wellicht worden stukjes kwetsbare gebieden - dit in overleg met de florawerkgroep en de gemeente - uitgerasterd. Enkele leden van onze werkgroep participeren ook in de vogelwerkgroep; zij hebben altijd oog voor de vogelstand. De WNLB zich zal moeten neerleggen bij het feit dat het al jaren bestaande plan om het gebied richting centrum Boxtel, langs Villa Catharina, met twee brug-onderdoorgangen uit te breiden,niet gerealiseerd zal worden. De aangebrachte onderdoorgangen voor vee bij de Bosscheweg en de Achterbergstraat zullen dan ook niet gebruikt gaan worden.

Vorig jaar heeft de werkgroep een excursie naar Keent georganiseerd. Wellicht bezoekt de werkgroep in de toekomst andere natuurgebieden waar ook kuddes van de Stichting Taurus lopen en waar met recht wel van "kudde" gesproken kan worden!
De enigszins gevorderde leeftijd van onze twee koeien geldt ook voor de leden van de werkgroep. Reden waarom de werkgroep uitziet naar aanvulling met nieuwe en jongere leden.

Coördinator:
Jos Klaasen
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  | 06 15 87 01 23

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!